Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Maija Kivi - All the pretty little horses

Rovaniemi | Kulttuuriyhdistys Valsan Galleria Värinä

Kulttuuriyhdistys Valsa ry:n Ilmastonmuutos - kuumempaa hottia -sarjan kuudes osa /
Maija Kivi: All the pretty little horses

Usein taidetta tehdessään joutuu prosessin aikana kosketuksiin järjettömyyden kanssa. Miksi hinkkaan tuntikausia yksisarvista vesihiomapaperilla, kun samalla taloudellinen ahdinkoni syvenee ja ihmissuhteet kärsivät? Viime aikoina olen haaveillut normaalielämästä, johon kuuluu siistit ja ehjät kulutustavarat, matkalipulla matkustaminen sekä se rehti kirkasotsaisuus ja puhdas omatunto, jonka vain täysivaltainen yhteiskunnan jäsen voi saavuttaa. Veistokset on valettu kuumassa öljyssä sulatetuista muovipusseista, joita valmistaessani vietin tuntikausia paistinrasvan käryssä, joka tarttui vaatteisiini ja sai ihon puhkeamaan finneihin. Mielikuvitusleikissäni olin pikaruokalan työntekijä, pitkää vuoroa paahtamassa minimipalkalla, mutta rehellisen työn viitta harteilla. Kävin dyykkaamassa muovipussit läheisen Citymarketin pullonpalautuspisteeltä, jossa sain kummeksuvia katseita osakseni keskiluokkaisilta shoppailijoilta, noilta yhteiskunnan voittajilta. Toisinaan kosteat muovipussit saivat koko tilan täyttymään savulla ja jouduin evakuoimaan itseni. Kerran sytytin rasvapalon silkkaa väsyneisyyttäni.

Työskennellessäni ajattelin kaikkia niitä asioita, joita aion ostaa, jos saan rahaa ja työpaikan. Olen ajatellut taiteilijana edustavani vastakulttuuria, mutta nyt saa riittää. Luovutan! Teen mitä tahansa! Kävin mielessäni ajatusleikkiä: ehkä kaikki yksisarviset edustavat jotakin niistä toiveista, joita oikeiden ihmisten maailma tahtoo minun haluavan. Mitä nämä esineet merkitsevät, miksi tarraudun niihin niin epätoivoisesti? Sulava rasvaliemessä kelluva muovi muistuttaa kaiken turhuudesta. Onko se talismaani, täynnä itkuista turvallisuuden tunnetta. Saavuttamatonta rihkamaa, muovinen rukousnauha?

Maija Kivi (s. 1984) on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän käyttää monipuolisesti hyväkseen eri tekniikoita, kuten maalausta, kuvanveistoa, installaatiota ja performanssitaidetta. Hän on ahkera ja oma-aloitteinen luova ongelmanratkaisija, joka ei pelkää tarttua mahdottomiltakaan tuntuviin haasteisiin.

"Ilmastonmuutos - kuumempaa hottia" -näyttelysarja on osa Koneen Säätiön tukemaa hanketta, joka mahdollistaa näyttelypalkkion sarjaan valituille taiteilijoille.

Näyttely: Maija Kivi: All the pretty little horses Galleria Värinässä 1.10.–22.10. Hallituskatu 22 2. krs Rovaniemi. Avoinna ti–la 13–17.
Avajaiset 28.9. klo 18. Lehdistötilaisuus perjantaina 27.9. klo 14–16

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 1.10.–22.10.

  • ti klo 13–17
  • ke klo 13–17
  • to klo 13–17
  • pe klo 13–17
  • la klo 13–17

Tapahtumapaikka: 

Kulttuuriyhdistys Valsan Galleria Värinä

Sijaintikunta: 

Rovaniemi

Käyntiosoite: 

Hallituskatu 22

Postinumero: 

96100

Postitoimipaikka: 

Rovaniemi

Tapahtuman lisätiedot: