Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Janne Maikkulan näyttely Kivalokuvia

Rovaniemi | Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-sali

Olen Rovaniemen Meltauksessa asuva luontovalokuvaaja. Kivalokuvia -näyttely on kymmenes yksityisnäyttelyni. Kuvat on otettu digikameroilla ja ne ovat vuosilta 2005 - 2017. Näyttelyn aiheina ovat seidat, dolmenit, myyttiset hahmot ja merkit kivissä, puissa ja maisemassa. Ihmisen läsnäolo näkyy kuvissa siten, että on oltu nimeämässä paikkoja ja annettu niille merkityksiä. On vaikkapa katseltu suuren kiven alkuperäistä muotoa ja joskus sitä on myös työstetty haluttuun suuntaan.

Kivalokuvia -näyttely kertoo elävästä mytologiasta ympäristössämme ja kuvat muistuttavat usein katsojia samankaltaisista paikoista. Toivottavasti nämä kuvat herättävät tutkimaan myös omaa lähimetsää erilaisella tavalla. Olen pitkään ollut kiinnostunut siitä, miten esivanhempamme ovat ympäristöään tutkineet ja tulkinneet. Kulkeminen luonnossa avoimin mielin on tuonut eteeni erilaisia paikkoja ja kohteita, jotka liittyvät muinaiseen tapaan hahmottaa maailmaa ja sen merkityksiä. Tutuissa metsissä kävellessä alkavat maiseman piirteet luoda toista karttaa ajatuksiini. Tiedän, missä olen, kun näen tietyn kiven tai puun ja tiedän, kuinka pitkä matka on seuraavalle paikalle. Tunnen myös paikan nimen ja sen tarinat. Luonnollisesti välillä löydän uusia paikkoja, jotka yllättävät omaperäisyydellään. Valokuvanäyttelyllä haluan avata katsojalle maailmankuvaani ja sitä, miten voi tutkia luontoa eri näkökulmista.

Pyhät paikat, kivet ja puut muodostavat kartan, joka ei ole pelkästään maantieteellinen vaan myös henkinen. Se elää paikallisissa ihmisissä, jotka kulkevat ja muistavat, miksi nämä on joskus rakennettu tai valittu tehtäväänsä. Pyhillä paikoilla viritymme luontoon eri tavalla, kuin arkielämässä. Näissä paikoissa mieli hiljentyy havainnoimaan, pistämään yksityiskohtia merkille ja aikakin kulkee eri tahtiin, kuin tiuhaan rakennetuissa ympäristöissä. Seidoilla eli pyhillä paikoilla voi tavoittaa omasta ajattelustaan sellaista, mikä alkaa kadota eli yhteyden luontoon ja menneeseen tietoon. Tästä kokemuksesta voi syntyä todellinen luonnon kunnioittaminen.

Seitapaikoilla aikaperspektiivi venyy. Joku muu on seisonut tässä samassa paikassa ennen minua ja ehkä kokenut jotain samaa. Tietoisuus kasvaa ja tietyssä pisteessä aika katoaa ja yhteys syntyy. Sisäisen ja hiljaisen tiedon saavuttaminen tulee mahdolliseksi, sillä meillä on suoraa tietoa luonnosta, kun me olemme osa luontoa. Ympäristömytologia on maiseman ja maaston tulkitsemista siihen liitettyjen merkitysten kautta. Paikoilla on erilaiset tunnelmat ympäristöstä riippuen, sillä IkiTurso vartioi merta ja meidän pyhät paikkamme ovat tuntureilla, vaaroilla, järvillä ja pitkin metsiä. Niissä on taustalla samaa ajattelua ja samaa henkeä.

Olemme sukupolvien jatkumoa ja nykyinen maailma rikkoo yhteyden ja luo yksinäisyyden. Esivanhempiemme ketjun ylläpitämä voima on yltänyt tänne asti, sen ei saa katketa, sillä muuten meistä tulee tyhjiä kuoria. Metsä on arvokas sellaisenaan ja siellä meidän henkisen perintömme jäljet ovat vielä näkyvillä. Näitä paikkoja haluavat varmasti tulevatkin sukupolvet nähdä ja niiden suojelu on yhteinen velvollisuutemme. Juuret ja oman kulttuurin tunteminen on kaikille tärkeää.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 11.7.–5.8.

  • ma klo 9–19
  • ti klo 9–19
  • ke klo 9–19
  • to klo 9–19
  • pe klo 9–17
  • la klo 11–15
  • su klo 11–15

Tapahtumapaikka: 

Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-sali

Sijaintikunta: 

Rovaniemi

Käyntiosoite: 

Jorma Eton tie 6

Postinumero: 

96100

Postitoimipaikka: 

Rovaniemi

Tapahtuman lisätiedot: