Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Francis Joy: Sámi Shamanism, Cosmology and Art as Systems of Embedded Knowledge

Rovaniemi | Galleria Kopio, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, F-talo

Näyttelyssä tarkastellaan taiteen roolia ja tehtävää saamelaisen kulttuuriperinnön, identiteetin, kulttuurimuistin ja perinnetiedon välittäjänä sukupolvelta toiselle. Joyn väitöstutkimuksen taiteellisissa teemoissa yhdistyvät Norjan, Ruotsin, Suomen ja Kuolan niemimaan alkuperäiskansojen käytännöt ja tavat, historia, kulttuuri ja uskonto. Saamelaisten historian ovat pääosin kirjoittaneet saamelaiskulttuurin ulkopuoliset henkilöt. Samanaikaisesti kuitenkin saamelaiset itse ovat siirtäneet shamanistista ja kosmologista perimätietoaan sukupolvelta toiselle: aluksi esi-isien sanallisena perintönä ja keskiajalta tähän päivään myös taiteen keinoin kulttuurisia käytäntöjä ja kulttuurista identiteettiä kuvaamalla.

Näyttely tuo yhteen seitsemän vuotta tutkimustyötä, lukuisia saamelaisten haastatteluja sekä vierailuja saamelaisten pyhiin kohteisiin Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Kuolan niemimaalla Luoteis-Venäjällä. Vanhoja shamanistisia parantamismenetelmiä ja -perinteitä tarkastelemalla sekä useaa eri tutkimusmenetelmää yhdistelemällä Joy on pyrkinyt vastaamaan moniin saamelaisshamanismin perinteiden ja käytäntöjen säilymistä koskeviin kysymyksiin.

Francis Joyn akateemisen väitöskirjan Sámi Shamanism, Cosmology and Art as Systems of Embedded Knowledge väitöstilaisuus järjestetään Lapin yliopiston Esko ja Asko -salissa lauantaina 24.3. klo 12. Näyttely esittelee väitöskirjaa, mutta ei ole arvosteltavana osana itse väitöksessä.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 13.3.–28.3.

  • ma klo 8–20
  • ti klo 8–20
  • ke klo 8–20
  • to klo 8–20
  • pe klo 8–20
  • la klo 9–16

Tapahtumapaikka: 

Galleria Kopio, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, F-talo

Sijaintikunta: 

Rovaniemi

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 8

Postinumero: 

96300

Postitoimipaikka: 

Rovaniemi

Tapahtuman lisätiedot: