Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Erja Kärkkäisen näyttely Vuodenajat

Rovaniemi | Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-sali

Nykyisin Oulussa asuva Kemijärveltä kotoisin oleva Kärkkäinen on monitaiteilija. Hän on tehnyt yli 30 vuotta teatteria ja sanataidetta eri ryhmien parissa käsikirjoittaen ja ohjaten sekä opettaen teatteri-ilmaisua. 2010-luvun alusta lähtien Kärkkäinen on opiskellut kuvataiteita Lapin yliopistossa. Siitä lähtien hän on myös kuvataideprojekteja, joissa hän on hyödyntänyt teatterin keinoja. Oman taiteellisen työskentelyn ohella Kärkkäinen ohjaa taidelähtöistä toimintaa eri ryhmien parissa.

Kärkkäinen valitsee tekotapansa, materiaalinsa ja tyylinsä siten, että ne palvelevat parhaiten kulloistakin teemaa. Uusimmat työnsä hän on tehnyt maalaamalla, mutta hänen tuotannossa on paljon sekatekniikkatöitä. Multitaiteellisuus on läsnä kaikessa Kärkkäisen tekemisessään. Sanataide ja visuaalinen kerronta ovat aina olleet keskeisessä asemassa myös hänen esittävän taiteen produktioissaan.

Seasons-näyttelyn teokset on valittu eri näyttelykokonaisuuksista. Nämä teokset ovat valmistuneet vuosina 2017–18. Suurin osa Seasons-näyttelyn teoksista on kuitenkin tänä vuonna maalattuja akryyliteoksia.

Kärkkäinen maalaa omia tunteitaan ja käsittelee niitä osin eläinten sekä luonnon kautta. ”Viestinsä välittäjiksi hän poimii muutamia elementtejä, jotka usein ovat maalausten hahmojen käsissä kuin tunnuskuvat keskiajan maalauksissa.” (Leena Kangas, Kaleva) Kärkkäistä on aina kiinnostanut kokonaisuuksien takana olevat yksityiskohdat. Teatteriohjauksissaan hän käsitteli pienen ihmisen elämän yksityiskohtia, kohtauksia hänen elämästä. Kuvataiteessa hän zoomaa luonnossa katseensa lähelle eri elementtejä ja antaa omalle mielikuvitukselleen vallan.

Toisaalta joidenkin teosten lähtökohtana on ollut musta tyhjä taulu. ”Maalasin taulupohjat mustiksi ja menin luolaani. Musta tyhjä tila on teatterintekijälle luonnollinen lähtökohta hahmottaa tulevia asioita. ”Musta väri vapauttaa minut ja silloin uskallan rohkeasti tuoda pintaan värejä, muotoja ja hahmojakin. Valkoinen tyhjä taulu herättää minussa tunteen, että särjen jotain pyhää ja puhdasta.” Näin Kärkkäinen alkoi maalata omia tunteitaan ja olotilojaan kuviksi. Osa teoksista on abstrakteja maalauksia, osaan hän on hahmotellut figuureja, osa on kuvia jo menneistä teoksista. Tärkeintä Kärkkäiselle on ollut, ettei hän sensuroi ja kiellä itseltään mitään mieleen juolahtavaa. Teoksien värikirjo on suunnittelematon, ja hän on käyttänyt myös värejä, joita ei tavallisesti käytä teoksissaan.

Kärkkäinen on pitänyt näyttelyitä eri puolella Suomea sekä Virossa. Tulevia näyttelyitä on mm. Oulussa, Helsingissä, Kuusamossa, Pietarissa ja Berliinissä.

Kärkkäinen on Taidemaalariliiton ja Oulun taiteilijaseuran jäsen.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 3.7.–3.8.

  • ma klo 9–19
  • ti klo 9–19
  • ke klo 9–19
  • to klo 9–19
  • pe klo 9–17
  • la klo 11–15

Tapahtumapaikka: 

Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-sali

Sijaintikunta: 

Rovaniemi

Käyntiosoite: 

Jorma Eton tie 6

Postinumero: 

96100

Postitoimipaikka: 

Rovaniemi

Tapahtuman lisätiedot: