Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Punctumin, Cappella pro Vocalen & Seitakuoron Piae Cantiones -joulukonsertti

Rovaniemi | Rovaniemen kirkko

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum viettää vuonna 2017 10-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi lauluyhtye esittää kaikki noin 90 Piae Cantiones -laulua neljässä eri konsertissa. Konserttisarjan "Kuorolle sovitettuna" -päätöskonsertti on moniäänisen laulun juhlaa, kun Punctumin kanssa tunnelmoimassa ovat vanhan musiikin lauluyhtye Cappella pro Vocale Oulusta sekä Seitakuoro Rovaniemeltä.

Piae Cantiones -laulukokoelmat vuosilta 1582 ja 1625 ovat hienoja esimerkkejä siitä, kuinka jo myöhäisellä keskiajalla arvostettiin kauniita melodioita ja haluttiin säilyttää niitä jälkipolville. Aikalaistoimittajat kokosivat kaikista Euroopan kolkista eri reittejä Suomeen päätyneitä lauluja yksiin kansiin.

Piae Cantiones -kokoelma oli käytössä Turun katedraalikoulun päivittäisessä opetuksessa. Ei olekaan yllätys, että suurin osa kokoelman lauluista on teksteiltään hengellisiä. Samoin ei liene yllätys, että suurin osa hengellisistä lauluista kytkeytyy joulun aikaan, onhan kyse yhdestä kristinuskon keskeisimmäistä juhlasta.

Jouluaiheisista Piae Cantiones -sävelmistä on tehty useita toinen toistaan hienompia versioita eri kuoromuodoille. Viime vuosikymmeninä erityisesti suomalaiset säveltäjät ovat kunnostautuneet sovitusten tekijöinä. Monet sävelmistä ovatkin tuttuja joulukonserttikävijöille, kun vuosisatoja vanhat melodiat elävät nykyisessä joululauluperinteessämme.

Kuorosovituksista suurin osa on tehty viimeisen sadan vuoden aikana, joskin osa on peräisin jo hyvinkin kaukaa, aina keskiajalta saakka. Joulun yhtä aikaa riemukas ja harras viesti on silti kaikissa sovituksissa läsnä. Konserttisarjamme huipentuu suuren laulajajoukon jouluriemuun näiden tuttujen joululaulujen parissa. Kokoonpanot esiintyvät konsertissa sekä erikseen että yhdessä.

Konserttisarjaa tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Lapin kulttuurirahasto, joille suuret kiitokset!

Tapahtuma-ajat: 

  • su 10.12. klo 19

Tapahtumapaikka: 

Rovaniemen kirkko

Sijaintikunta: 

Rovaniemi

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 2

Postinumero: 

96100

Postitoimipaikka: 

Rovaniemi

Tapahtuman lisätiedot: