Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Ruska värjää kansallispuiston kasvit

Muonio | Pallastunturin luontokeskus

Ruska alkaa Lapista ja sen ajankohtaan vaikuttaa erityisesti kasvupaikan leveyspiiri eli päivän pituus. Kun päivä lyhenee, luonnonkasvit tietävät talven olevan tulossa ja alkavat valmistautua siirtämällä lehtivihreän talteen varteen ja juuriin. Jäljelle jäävät väriaineet, oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit värjäävät lehdet oransseiksi, punaisiksi ja violeteiksi.

Myös pakkanen vaikuttaa ruskan väreihin. Jäätyminen rikkoo osan kasvien soluista ja niiden hapan soluneste alkaa vaikuttaa ja kirkastaa ruskan värejä.

Kaikkien kasvien ei tarvitse säilöä lehtivihreää ja ravinteita seuraavaa kasvukautta varten. Esimerkiksi lepän lehdet varisevat vihreinä, sillä leppä saa juuristobakteeriensa ansiosta riittävästi typpeä muutenkin, eikä sen tarvitse kierrättää sitä.

Puuruskan värikkäimpiä kasveja pohjoisessa ovat haapa, pihlaja ja koivut. Maaruskassa taas loistavat mustikka, riekonmarja, vaivaiskoivu, juolukka ja ruohokanukka, kaikki vähän eri sävyissä. Riekonmarjan loistavan punaisen ruskavärin vastakohtana huomiota herättävät riekonmarjan kiiltävänmustat marjat. Suurin osa riekonmarjan sadosta menee lintujen ravinnoksi, mutta voi niitä maistella retkeläinenkin, myrkyllisiä ne eivät ole.

Jos et pääse Pallastunturin luontokeskuksen luontoiltaan, esitys on keskiviikkona 5.9.2018 Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa klo 18:00 ja torstaina 6.9.2018 Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa klo 18:00. Tervetuloa!

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 4.9. klo 19.30

Tapahtumapaikka: 

Pallastunturin luontokeskus

Sijaintikunta: 

Muonio

Käyntiosoite: 

Pallastunturintie 557

Postinumero: 

99330

Postitoimipaikka: 

Pallastunturi

Puhelinnumero: 

0206 39 7930

Sähköposti: 

pallastunturi@metsa.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v. maksutta.