PERUTTU: Luontoilta Pallastunturilla – Markku Välitalo

Muonio | Pallastunturin luontokeskus

Luontokuvaaja Markku Välitalo on biologian ja maantieteen opettajan toimesta eläkkeelle jäänyt elämänihmettelijä. Hän kertoo valokuvaajaminästään näin: "Parin vuoden ajan olen saanut vapaasti keskittyä rakkaimpiin harrastuksiini: luonnon kuvaamiseen, samoiluun, mökkeilyyn ja kirjoittamiseen. Ensimmäisen järjestelmäkamerani hankin 45 vuotta sitten. Siitä lähtien kameralaukku on keikkunut olkapäälläni monenmoisissa elämän tilanteissa, matkoilla, ihmisen rakentamassa maassa ja tietenkin luonnossa liikkuessani.

Intensiiviseen harrastukseeni on liittynyt merkittävänä osana kuvakilpailuihin osallistuminen. Ideoiminen tuo mukavan lisän tavoitteelliseen kuvaamiseen ja menestyminen kisoissa antaa lisäpotkua kuvaamiselle. Luonnosta löytyy etsijälle loputtomasti kuvausaiheita. Posion mökiltäni teen retkiä vesien äärelle ja vanhoihin metsiin. Luonnossa kulkeminen on aina elämys ja luontokuvaajalle joka kerta uusi seikkailu. Koskaan ei voi tietää, mikä odottaa seuraavan kumpareen takana.

Kuvaan laajakulmaisesti maisemia eri vuodenaikoina yöllä ja päivällä, tiivistän näkymiä teleobjektiivilla, kuvaan siivekkäitä ja neliraajaisia ja rajaan makro-objektiiviin näkymiä metsän pienimmistä. Mökkini lähimaastoon ja järven rannalle rakentelen kojuja arimpien otuksien taltioimiseen. Kohteen ilmestyminen kameran eteen ei tapahdu kuvaajan aikataulutetun elämän mukaan. Odotteluun saattaa vierähtää helposti päivä tai useampikin.

Luontokuvauksessa niin kuin yleensäkin tavoitteellisessa kuvauksessa merkittävintä on näkemys. Viimeisin kameramalli ja kalliit objektiivit eivät takaa vielä mitään. Tärkein tekijä vaikuttavien kuvien saamiseen löytyy silmästä etsimen takana. Oleellisinta on nähdä ja oivaltaa. Sommittelu, valo, tunnelma ja sanoma tekevät lopputuloksesta sellaisen, että kuvaa jaksaa katsella pitkään.

Vuosien saatossa kertynyttä kuvamateriaalia olen saanut hyödyntää kuvaesityksissäni mm. Suomen Luonnonkuvaajien tilaisuuksissa, Vuoden luontokuvatapahtumissa ja Kuusamo Nature Photo -tapahtumassa. Usein esitykseni ovat olleet multivisioita, joissa olen yhdistänyt tarinan ja musiikin kuvalliseen kerrontaan.

Kuvaillan aluksi esittelen kuvausfilosofiaani ja luontokuvia polkuni varrelta.

Ajan askeleita -multivisioesitys:

Ohjelmassa askelletaan Suomen maankamaralla viimeisen jääkauden jälkeen 10 000 vuoden ajan. Herkkä, lyyrinen tarina ja musiikki johdattelevat jään ikeen alta paljastuneen maan kehittymiseen tundrasta metsiksi. Multivisiossa kuljetaan tovi kivikauden metsästäjän rinnalla ja päädytään nykyihmisen luontosuhteeseen. Esitys on rakkaudenosoitus Suomelle ja ainutlaatuiselle luonnollemme. Ohjelma koostuu still- ja timelapse-kuvista ja sen kesto on n. 20 minuuttia.

Kuviani ja tekstejäni löytyy kuvasivustoltani: www.markkuvalitalo.kuvat.fi

Pallastunturin luontokeskuksen luontoillat viikoilla 8.-17. tiistaisin klo 18-19, lippu 5 e, alle 16 vuotiaat maksutta.

Ilmoittaudu ennakkoon Pallastunturin luontokeskukseen klo 15:00 mennessä, puh. 0206 39 7930.

Muutokset mahdollisia.

Viikko 9. (25.2.): Ante Aikio – Saamelainen luontoyhteys

Viikko 10. (3.3.): Pasi Ikonen, seikkailija - Extreme retkeilyä arktisilla alueilla

Viikko 11. (10.3.): Peter Johansson, geologi - Kansallispuiston geologiaa

Viikko 12. (17.3.): Keijo Taskinen, riistabiologi - Entisaikain eloa

Viikko 13. (24.3.) : Pertti Koskimies, tietokirjailija - Lapin linnuista

Viikko 14. (31.3.): Markku Välitalo, valokuvaaja - Ajan askeleita luonnossa

Viikko 15. (7.4.): Harri Ahonen, tietokirjailija - Elämäni vaellusreitit Skandinaviassa

Viikko 16 (14.4.): Jorma Sakko – Aikamatka Tunturi-Lapissa

Viikko 17. (21.4.): Ville Viitanen, hirvitaloussuunnittelija Riistakeskus - Hirven ja metsäkauriin biologiaa

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 31.3. klo 18

Tapahtumapaikka: 

Pallastunturin luontokeskus

Sijaintikunta: 

Muonio

Käyntiosoite: 

Pallastunturintie 557

Postinumero: 

99330

Postitoimipaikka: 

Pallastunturi

Puhelinnumero: 

0206 39 7930

Sähköposti: 

pallastunturi@metsa.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: