Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Ruska värjää kansallispuiston kasvit

Kolari | Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Ruska alkaa Lapista ja sen ajankohtaan vaikuttaa erityisesti kasvupaikan leveyspiiri eli päivän pituus. Kun päivä lyhenee, luonnonkasvit tietävät talven olevan tulossa ja alkavat valmistautua siirtämällä lehtivihreän talteen varteen ja juuriin. Jäljelle jäävät väriaineet, oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit värjäävät lehdet oransseiksi, punaisiksi ja violeteiksi.

Myös pakkanen vaikuttaa ruskan väreihin. Jäätyminen rikkoo osan kasvien soluista ja niiden hapan soluneste alkaa vaikuttaa ja kirkastaa ruskan värejä.

Kaikkien kasvien ei tarvitse säilöä lehtivihreää ja ravinteita seuraavaa kasvukautta varten. Esimerkiksi lepän lehdet varisevat vihreinä, sillä leppä saa juuristobakteeriensa ansiosta riittävästi typpeä muutenkin, eikä sen tarvitse kierrättää sitä.

Puuruskan värikkäimpiä kasveja pohjoisessa ovat haapa, pihlaja ja koivut. Maaruskassa taas loistavat mustikka, riekonmarja, vaivaiskoivu, juolukka ja ruohokanukka, kaikki vähän eri sävyissä.

Riekonmarjan loistavan punaisen ruskavärin vastakohtana huomiota herättävät sen kiiltävänmustat marjat. Suurin osa riekonmarjan sadosta menee lintujen ravinnoksi, mutta voi niitä maistella retkeläinenkin, myrkyllisiä ne eivät ole.

Jos et pääse Yllästunturin luontokeskuksen luontoiltaan, esitys on tiistaina 4.9.2018 Pallastunturin luontokeskuksessa klo 19:30 ja keskiviikkona 5.9.2018 Tunturi-Lapin luontokeskuksessa klo 18:00. Tervetuloa!

Tapahtuma-ajat: 

  • to 6.9. klo 18

Tapahtumapaikka: 

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Sijaintikunta: 

Kolari

Käyntiosoite: 

Tunturintie 54

Postinumero: 

95970

Postitoimipaikka: 

Äkäslompolo

Puhelinnumero: 

0206 39 7039

Sähköposti: 

kellokas@metsa.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v. maksutta.