Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Helene Schjerfbeckin Toipilas saapuu Siidaan

Inari | Siida – Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus

Kirsi Hiltusen käsien tai ainakin silmien kautta kulkevat monet Ateneumin tärkeät konservointihankkeet, niin myös Helene Schjerfbeckin teokset.
Joskus tutkimustyö paljastaa jymy-yllätyksiä, kuten syksyllä 2012, kun Helene Schjerfbeckin Raaseporin maisema (1890) -teoksen takaa löytyi Nainen ja lapsi -teos. Tätä ennen kukaan ei ollut tiennyt maalauksen olemassaolosta; uuden Schjerfbeckin löytyminen oli todellinen sensaatio.

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) – lähtivät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueelle. Helene Schjerfbeck (1862–1946) lukeutui jo elinaikanaan maamme johtaviin kuvataiteilijoihin. Toipilas on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä. Helene Schjerfbeck vieraili seudulla kahteen otteeseen 1880-luvun lopulla. Mallina oli vilkas noin kuusivuotias tyttö, jolle tuskastunut opettaja antoi mielellään vapaata taiteilijoiden mallina oloa varten. Maalaus oli valmistumisvuotenaan esillä Pariisin Salongin näyttelyssä nimellä Première verdure, ensi viherrys. Teos hankittiin Ateneumin kokoelmiin valmistumisvuotenaan 1888.

Teoksen saapuminen Saamelaismuseo Siidaan on todella merkittävää; tällaiseen klassikkoteokseen ei Inarissa aiemmin ole ollut mahdollisuutta tutustua.
Toipilas-teoksen esittely yleisölle on Siidassa tärkeässä roolissa koko sen esillä oloajan ja teos onkin nostettu Siidan kesäpäivän kohokohdaksi 26.7.2017. Siidan kesäpäivä on osa Inariviikkojen ohjelmaa.

Lisätietoja: Kokoelmamestari, Marjo-Riitta Rantamäki, marjo-
riitta.rantamaki@samimuseum.fi, puh. 040 571 5670

Tapahtuma-ajat: 

  • ma 24.7. klo 17

Tapahtumapaikka: 

Siida – Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus

Sijaintikunta: 

Inari

Käyntiosoite: 

Inarintie 46

Postinumero: 

99870

Postitoimipaikka: 

Inari

Puhelinnumero: 

0400 898 212

Sähköposti: 

siida@samimuseum.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: