Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Ijahis Idja - Alkeräiskansan musiikkitapahtuman musiikkiseminaari

Inari | Siida – Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus

Saamelaismuseo Siida järjestää musiikkiseminaarin alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idjassa. Seminaarin teemana on perinteisen saamelaismusiikin merkitys modernissa musiikkimaailmassa. Seminaari järjestetään Siidan auditoriossa ja sinne on vapaa pääsy.
Ijahis Idja – Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma järjestetään neljättätoista kertaa. Tapahtuman teemana on Juoigansuopmanat (suom. Joikumurteet). Saamelaisen vokaalimusiikkilajien kirjo on vivahteikas ja sitä tällä teemalla halutaankin avata. Saamelaisten ensimmäisestä yhteispohjoismaisesta kokoontumisesta on tänä vuonna kulunut 100 vuotta, joten myös valtakuntien rajat ylittävä musiikkimaailma on aiheena hyvin ajankohtainen.
Lauantaipäivä aloitetaan Saamelaismuseo Siidassa järjestettävällä ”Juoigansuopmanat”- musiikkiseminaarilla. Puheenvuorot pohtivat saamelaismusiikin merkitystä modernissa musiikkimaailmassa. Näkökulmiaan ovat jakamassa ruotsinsaamelaisen joikaaja Simon Issát Maraisen ÁRA-yhtyeestä. ÁRA saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja Ijahis idja-festivaalille. Yhtyeen ainutlaatuisassa soundissa kohtaavat perinne, inspiraatio, joiku ja improvisaatio. Marja Mortensson on nuori norjansaamelainen joikaaja ja laulaja. Hänen musiikissaan korostuu luonnon tärkeys, rakkaus poronhoitoon sekä hänen intohimonsa suojella eteläsaamenkieltä. Paikallista väriä seminaariin tuovat inarinsaamelainen Anna Morottaja sekä kolttasaamelainen Hanna-Maaria Kiprianoff.
Ijahis Idja toteutetaan yhteistyössä Inarissa toimivien saamelaisorganisaatioiden kanssa. Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta, Saamelaismuseo Siida, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi ja Hotelli Kultahovi.

Tapahtuma-ajat: 

  • la 19.8. klo 12–14

Tapahtumapaikka: 

Siida – Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus

Sijaintikunta: 

Inari

Käyntiosoite: 

Inarintie 46

Postinumero: 

99870

Postitoimipaikka: 

Inari

Puhelinnumero: 

0400 898 212

Sähköposti: 

siida@samimuseum.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: