Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Ruska värjää kansallispuiston kasvit

Enontekiö | Tunturi-Lapin luontokeskus

Ruska alkaa Lapista ja sen ajankohtaan vaikuttaa erityisesti kasvupaikan leveyspiiri eli päivän pituus. Kun päivä lyhenee, luonnonkasvit tietävät talven olevan tulossa ja alkavat valmistautua siirtämällä lehtivihreän talteen varteen ja juuriin. Jäljelle jäävät väriaineet, oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit värjäävät lehdet oransseiksi, punaisiksi
ja violeteiksi.

Myös pakkanen vaikuttaa ruskan väreihin. Jäätyminen rikkoo osan kasvien soluista ja niiden hapan soluneste alkaa vaikuttaa ja kirkastaa ruskan värejä.

Kaikkien kasvien ei tarvitse säilöä lehtivihreää ja ravinteita seuraavaa kasvukautta varten. Esimerkiksi lepän lehdet varisevat vihreinä, sillä leppä saa juuristobakteeriensa ansiosta riittävästi typpeä muutenkin, eikä sen tarvitse kierrättää sitä.

Puuruskan värikkäimpiä kasveja pohjoisessa ovat haapa, pihlaja ja koivut. Maaruskassa taas loistavat mustikka, riekonmarja, vaivaiskoivu, juolukka ja ruohokanukka, kaikki vähän eri sävyissä.

Riekonmarjan loistavan punaisen ruskavärin vastakohtana huomiota herättävät sen kiiltävänmustat marjat. Suurin osa riekonmarjan sadosta menee lintujen ravinnoksi, mutta voi niitä maistella retkeläinenkin, myrkyllisiä ne eivät ole.

Jos et pääse Tunturi-Lapin luontokeskuksen luontoiltaan, esitys on tiistaina 4.9.2018 Pallastunturin luontokeskuksessa klo 19:30 ja torstaina 6.9.2018 Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa klo 18:00. Tervetuloa!

Tapahtuma-ajat: 

  • ke 5.9. klo 18

Tapahtumapaikka: 

Tunturi-Lapin luontokeskus

Sijaintikunta: 

Enontekiö

Käyntiosoite: 

Peuratie 15

Postinumero: 

99400

Postitoimipaikka: 

Enontekiö

Puhelinnumero: 

0206 39 7950

Sähköposti: 

tunturi-lappi@metsa.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v. maksutta.